Ez gyors volt – a lázadók elérték a fővárost a Közép-afrikai Köztársaságban

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – A Seleka lázadó koalíció erői már a főváros közelében vannak. A lázadók egy kisebb csoportja pedig behatolt a városba – mondta Nelson Ndjadder szóvivő Párizsból.

 

A lázadók szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy 2000 harcosuk közelítette meg a fővárost. A legutóbbi információk szerint 22 km-re vannak Banguitól. A szóvivő elmondta, hogy a fővárost szeretnék elfoglalni. Céljuk az elnök elűzése, megbuktatása. Bangui teljesen kihalt. Az utcák üresek, a kávéházak és boltok bezártak. A csádi külügyminiszter azt mondta, hogy Idriss Deby csádi elnök és a Kongói Köztársaság elnöke, Denis Sassou-Nguesso megpróbálja a szembenálló feleket tárgyalóasztalhoz ültetni.

Az országban több száz külföldi, az elnököt támogató afrikai katona van. A lázadók egyik követelése az volt, hogy ezek a csapatok távozzanak. Franciaország is 600 katonát állomásoztat az országban. A francia vezetés korábban jelezte, hogy a katonák a francia érdekeket, érdekeltségeket védik, nem az elnököt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez