Néhány durva koki és saller jelzi a kampány végét Zimbabwében

Zimbabwe, Harare – Megtámadták és megverték az MDC egyik politikusát Zimbabwében, ahol most ért véget a kampányidőszak. A dél-afrikai országban ugyanis hamarosan népszavazást tartanak az új alkotmányról. Robert Mugabe elnök arra szólította fel a lakosságot, hogy békésen menjen majd szavazni.

Sten Zvorwadza, a Demokratikus Változásokért Mozgalom politikusa éppen posztereket helyezett ki Mbare kerületében, amikor megtámadták. Zvowadza egyébként az MDC egyik képviselőjelöltje.  A támadók több nagy pofont is lekevertek neki, de Zvorwadzának sikerült elfutnia és komoly sérülések nélkül megúsznia az incidenst. A politikus állítása szerint a Zanu-PF ifjúsági tagozatnának tagjai támadták meg. A Zanu-PF Robert Mugabe elnök pártja és egyben az MDC legnagyobb riválisa. A két párt egyébként támogatja az új alkotmány elfogadására kiírt népszavazást. A kampány viszont nem volt indulatoktól mentes és komoly politikai feszültségeket hozott ismét a felszínre. Zimbabwében a tervek szerint egy év múlva lesz a parlamenti és elnökválasztás.  A mostani népszavazást 2000 megfigyelő fogja ellenőrizni, de nyugati szakértők nem vehetnek részt az eseményen. A megfigyelők közül 600-an a ZESN hálózat emberei, ez egy 31 civilszerzetből álló tömörülés, amelyeknek irodáit nemrég lerohanta a rendőrség.

 A mostani incidens is azt jelezi, hogy egyre feszültebb a politikai légkör az országban.  A támadást megelőzően ismeretlen támadók Molotov-koktélt dobtak a ZANU-PF egyik tisztviselőjének a házára Makoniban, az ország észak-keleti régiójában. A ZANU-PF politikusa megsérült. Ennél súlyosabb incidens február 12-én történt, amikor meghalt az egyik MDC aktivista 12 éves gyermeke, miután megtámadták a farmját. 

Az alkotmánytervezet csökkentette az elnök mandátumát és csak egyszeri újraválasztását teszi lehetővé. Az ország jelenlegi elnöke, Robert Mugabe 1980 óta irányítja az országot és jelenleg 89 éves.  A várakozások szerint a jövő évi elnökválasztáson Mugabe és az MDC vezetője, Morgan Tsvangirai is indulni fog, aki jelenleg miniszterelnök.

Az MDC és a ZANU-PF 2008- óta kényszerkoalícióban irányítja az országot. A koalíció az után jött létre, hogy az országban véres zavargások robbantak ki a választások után, amelyeket a ZANU-PF nyert meg. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez