Médiasztrájk Maliban, ahol letartóztattak egy főszerkesztőt

Mali, Bamako- Mi a fronton itt nélkülözünk, miközben a tábornokok vígan élnek Bamakóban!- ezt a nyílt levelet intézte katonák egy csoportja Mali elnökéhez. Csak egyetlen lap merte közölni a szókimondó írást, a Le Republicain. Ennek főszerkesztőjét vették őrizetbe.

Ezek után 40 lap nem jelent meg Maliban és a magán rádiók zenét sugároztak műsor helyett. A tájékoztatási miniszter szerint a főszerkesztőt azért csukták le, mert “hazafiatlan tettet hajtott végre azzal, hogy közzétette a katonák felhívását.”

Nem véletlenül reagált a hatalom ilyen brutálisan erre az ügyre. 2012 tavaszán Sanogo kapitány ugyanilyen vádakat fogalmazott meg és puccsot hajtott végre. Arra hivatkozott, hogy a hadsereg képtelen megvédeni Mali északi részét az iszlamista gerillákkal szemben. A puccs sikerült, de a front összeomlott és az iszlamista milíciák az ország egész északi részét elfoglalták. Most sem ők foglalták vissza Mali megszállt részét, hanem a francia és csádi csapatok. És mi van Sanogo kapitánnyal? Őt nemrégiben megbízták azzal, hogy egy bizottság élén tegyen javaslatot a hadsereg reformjára. Ezért 7800 dolláros fizetést kap havonta! Ez csillagászati összeg Maliban! Ezért is kérdezték kissé pikírten a katonák Mali elnökétől: vajon nekünk is puccsot kell csinálnunk ahhoz, hogy elismerjék: jó katonák vagyunk, és tisztes zsoldot érdemlünk?!

Maliban elvben júliusban választásokat rendeznek, ezért a sajtó állásfoglalása egyáltalán nem közömbös. A médiasztrájk a hatalom és a sajtó kiélezett viszonyára utal. A nemzetközi sajtószervezetek természetesen tiltakoztak a főszerkesztő letartóztatása ellen. A hatalom nagyon bizonytalan, hiszen a sokvallású és soknemzetiségű koldusszegény Maliban a választás mindig is nagy kockázatot hordozott a politikai osztály számára. Az ország problémáinak megoldása többnyire meghaladta a hatalom erejét, amely inkább a sajtót némítja el, hogy ki ne derüljön a vezetés tehetetlensége és korrupciója Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez