139 mintát vizsgáltak meg a Stellenbosch egyetem kutatói és ebből 99 esetben problémákra leltek! Sok mindent találtak a hamburgerekben, illetve a kolbászokban, ami nem volt feltüntetve az áru összetételében. A marhahúst vagy disznóhúst rendszeresen felcserélték a szamár, víziló vagy épp kecske húsával! Gyakran olyan ételekben is volt disznóhús, melyek címkéjük szerint ilyesmit nem tartalmazhattak. Dél-Afrikában jelentős zsidó és muzulmán közösség él, számukra vallási előírás a disznóhús tilalma. Mindezt a gyártók és a forgalmazók alig veszik figyelembe Dél-Afrikában – állapítja meg az egyetem kutatóinak jelentése. Azt viszont hangsúlyozzák, hogy egyetlen készítmény sem veszélyes az egészségre. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy az olcsóbb húsokat-szamár, víziló vagy kecske-szívesebben teszik bele a hamburgerbe, mint a drágább marhahúst. Afrikában azt követően indult vizsgálat, hogy Európában firtatni kezdték: vajon mi van a hamburgerben és más húskészítményekben? Európában lóhúst találtak, Afrikában inkább szamár, víziló vagy épp kecskehús helyettesíti a drágább marhahúst. A dél-afrikai kutatók finoman utalnak arra is, hogy ha Afrika egyik leggazdagabb és legfejlettebb országában ilyen általános az élelmiszerhamisítás, akkor mi lehet a szegényebb országokban a fekete kontinensen?!
Tiszta „állatkert” a dél-afrikai hamburgerekben
Dél-Afrika, Pretoria – Terjed a szamárhús botrány Afrikában: Kenya után Dél-Afrikában is szamár, víziló és kecske húsát találták a hamburgerben
(Visited 1 times, 1 visits today)