21 éves börtönbüntetésre ítélt egy Norvégiában élő ruandai férfit a bíróság népirtásban való részvételért

Ruanda, Norvégia – Több mint 2000, jórészt tutszi törzshöz tartozó ruandai polgár haláláért tehető felelőssé a 47 éves Sadi Bugingo, aki 2001 óta él Norvégiában és letartóztatásáig utcaseprő volt Bergenben.

 

A ruandai férfi befolyásos üzletember volt hazájában a népirtás idején, amikor hutu milíciák ezerszámra gyilkolták le a tutszi kisebbség tagjait éppúgy, mint a mérsékeltebb hutu polgárokat Ruandában 1994-ben.
A vállalkozó szállította a milíciákat a helyszínre és maga is jelen volt a tömeggyilkosságok idején – állapította meg a bíróság Norvégiában. 2001-ben érkezett a skandináv országba, ahol azóta utcaseprőként dolgozott. 2011-ben tartóztatták le és hosszas tárgyalás után ítélte a bíróság 21 éves börtönbüntetésre. Svédországban, Finnországban és Dániában is előfordult már, hogy az országban élő ruandaiakat felelősségre vontak a népirtásért, amely 1994-ben volt a kis közép-afrikai országban. Még ma sem lehet pontosan tudni a népirtás áldozatainak a pontos számát, de szakértők szerint minden valószínűség szerint több mint félmillióan veszítették életüket Ruandában 1994-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez