Kardos menyecskék döntik el két elit alakulat csendes ” háborúját ” Mali fővárosában?

Mali, Bamako – Miközben a francia csapatok Mali hadseregének támogatásával felszabadítják az ország északi részét az iszlamista milíciák uralma alól, Bamakóban két elit alakulat egymás ellen ” háborúzik”. A vörös sipkás ejtőernyős ezred és a zöldsapkások ellentétei hosszú évekre nyúlnak vissza: az előbbiek a régi elnököt támogatják, az utóbbiak buktatták meg Amadou Amani Tourét Sanogo kapitány irányításával.

Ez tavaly márciusban történt, de persze a vörös sipkás ezred nem nyugodott bele, hogy egykori tisztje immár nem elnök Maliban. Ellenpuccsot szerveztek, de ez elbukott. 48 vörös sipkás előzetesbe került. A bíróság most kiengedett közülük 29- et.
  Örömünnep volt a laktanyában, de a zöldsapkások válasza nem váratott magára: egy szakasz a vetélytársak laktanyája előtt ismertette Sanogo kapitány napiparancsát: eszerint a vörös sipkás ezred megszűnik, a tagjait szétosztják más alakulatok között. A zöldsapkás katonák meg is kezdték a konkurens alakulat táblájának eltávolítását a laktanya kapujáról. De nem számoltak a kardos menyecskékkel! Mint dühös méhraj vetették magukat a daliás hadfiakra, akik ilyen támadásra nem voltak felkészülve. Mali elit ejtőernyős katonái futásnak eredtek…
   A kardos menyecskék pedig büszkén visszahelyezték a feliratot: ebben a laktanyában állomásozik Mali hadseregének 22- es számú ejtőernyős ezrede. A vörös sipkások sem akartak lemaradni életük párja mögött: egy emberként jelentkeztek a frontra! De azt kikötötték, hogy csakis akkor hagyják el Bamakót, ha a kormány garantálja: a vörös sipkás ezred nem oszlik fel és megmaradhat a laktanyájában, melyet a kardos menyecskék oly hősiesenvédelmeztek meg a zöld sapkás elit alakulattal szemben Mali fővárosában , Bamakóban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez