A baobab lehet a jövő vitaminbombája

Kutatók állnak csatasorba azért, hogy táplálkozási célokra nem használt növényeket nemesítsenek és tegyenek az éhezők, nélkülözők asztalára.

Magasabb tápértékű, a kártevőknek, betegségeknek jobban ellenálló, a klímaváltozást is elviselő növények nemesítését kezdték el abban Nairobiban felállított kutatóintézetben, amely több afrikai kutatóhely konzorciumaként tevékenykedik. Az éhezés megszűntetésével párhuzamosan az alultápláltság miatt rendellenesen fejlődő  gyermekeken akarnak segíteni. A kontinensen számos olyan növényfaj létezik, amelyet nem használnak fel étkezési célokra. A most felállt intézményben, az afrikai Növénynemesítési és Tudományos Akadémián a kutatók ezeknek a nemesítésével, termeszthetővé – fogyaszthatóvá – tételével is a jobb táplálkozási lehetőségeket akarják elérni. A baobab – nevezik csodafának is – ilyen új élelemforrássá válhat. Sajátossága, hogy gluténmentes, antioxidáns tartalma jóval nagyobb a narancsénál, kalciumot, C-vitamint, káliumot ugyancsak igen nagy arányban tartalmaz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez