Vörös fokozatban a terror készültség Franciaországban a mali harcok miatt

Mali, Franciaország –  Ez már majdnem a legmagasabb fokozat, e fölött már csak a riadó készültség van. Francois Hollande elnök azután utasította a kormányt a vörös fokozat bevezetésére, hogy egy iszlamista milícia nyíltan megfenyegette Franciaországot.

Az Ansar Dine tuareg milícia szóvivője úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy Franciaország majd megérzi, hogy az iszlamista erők le tudnak csapni rá saját országában éppúgy, ahogy a francia katonák Maliban harcolnak az iszlamista milíciák ellen. Azért az Ansar Dine szervezet adta ki ezt a fenyegető nyilatkozatot és nem a többi iszlamista milícia, mert a tuareg szervezet az egyetlen valóban hazai iszlamista csoport Maliban. A többiek Észak-Afrika más országaiból jöttek, hogy ” szent háborút ” folytassanak Mali területén.
Francois Hollande francia elnök éppen azzal indokolta meg a francia erők részvételét a harcokban Mali területén, hogy meg kívánja akadályozni ” terrorista központ kialakulását Európához viszonylag közel”. Nagy Britannia és az Egyesült Államok segítséget ígért a katonai akcióhoz, de közvetlenül nem kíván egyik állam sem részt venni benne. A nyugat-afrikai államok 3300 katonát ígértek, ebből 2000- et 10 napon belül Maliba küldenek. Legalábbis így hangzik az ígéret. A Biztonsági Tanács arra hatalmazta fel a nyugat-afrikai államok csapatait, hogy Mali hadseregét támogatva foglalják vissza az északi területeket az iszlamista milíciáktól. Katonai szakértők szerint legkorábban szeptemberben kerülhetett volna sor ilyen akcióra, ám időközben az iszlamista milíciák megindították offenzívájukat Bamakó ellen.”Ha nem léptünk volna közbe, akkor Bamakó is eleshetett volna!”- hangsúlyozta Franciaország védelmi minisztere.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez