Az iráni elnök az uránban gazdag Nigerbe látogat

Irán, Teherán – Ahmadinezsád iráni elnök hivatalos látogatást tesz Nigerben, amely a világ negyedik legnagyobb urán kitermelő országa. A nyugat-afrikai országban komoly érdekeltségekkel bír a francia Areva energetikai óriáscég, de a nigeri vezetés jelezte, nem zárkózik el attól, hogy más külföldi partnerekkel is együtt dolgozzon.

 

Az iráni elnök összesen három afrikai országba látogat el, hogy üzleti lehetőségekről tárgyaljon és diplomáciai támogatást szerezzen hazájának. Nyugati elemzők szerint az iráni urántartalékok hamarosan kimerülnek. Az iszlám köztársaság számára rendkívül fontos az utánpótlás, hogy nukleáris programját folyatni tudja. Irán egy hete jelentette be, hogy két uránbányájában újraindította a kitermelést,annak dacára, hogy a minőség nem túl jó.

Az iráni elnök először Beninbe látogat, majd Nigerbe megy, és az olajban gazdag Ghánában zárja afrikai körutazását.  Arról nincsenek információk, hogy az iráni vezetésnek van-e konkrét üzleti javaslata, terve Nigernek. A nigeri vezetés egy hónapja jelezte, hogy szeretné újratárgyalni az Areva céggel kötött szerződését, a francia vállalat gyakorlatilag a monopolhelyzetben van az uránbányászat terén.

A francia Areva cég több mint 40 éve működik a nyugat-afrikai országban, ahol sokan nem nézik jó szemmel a tevékenységét.  Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a franciák kizsákmányolják az országot és aprópénzért jutnak hozzá az értékes uránhoz. Április elején több ezer ember tüntetett a nigeri fővárosban az Areva ellen és francia zászlókat is elégettek tiltakozásuk jeléül. A francia és a nigeri vezetés nemrég arról állapodott meg, hogy a franciák 35 millió eurós kompenzációt díjat fizetnek. Franciaország Niger egyik elsőszámú segélyezője. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez