Iszlamista alkotmánya lesz Egyiptomnak karácsonykor

Egyiptom, Kairó – Végeredmények még nincsenek, de a hivatalos részeredmények szerint megszavazták Egyiptom új alkotmányát. Az ellenzéki párotok háborognak és csalást kiáltanak.

 

A hivatalos részeredmények szerint a második fordulóban a szavazók 63%-a támogatta az új alaptörvényt. A voksoláson a részvétel alacsony volt. A szavazásra jogosult állampolgárok csupán 30%-a élt a lehetőséggel. A referendum végeredményének kihirdetését hétfőre ígérték.

A Nemzeti Megmentési Front szerint a szavazás második fordulójában csalások és rendbontások történtek. Az ellenzéki szövetesség szóvivője, Amr Hamzawy azt mondta, felszólították a Választási Bizottságot, hogy vizsgálja ki a szabálytalanságokat, mielőtt kihirdeti a végeredményt. Az ellenzékiek azt kifogásolták, hogy kevés kompetens személy ellenőrizte a népszavazás lebonyolítását. Ennek pedig főleg az volt az oka, hogy a bírók többsége még a népszavazás előtt jelezte: bojkottálja az eseményt.  

Az ellenzéki pártok korábban közölték, nem támogatják az ország új alaptörvényét, mert szerintük az az iszlamistáknak kedvez. Az ellenzéki főleg azt kifogásolja, hogy az alkotmányt előkészítő biztosságban túlnyomórészt iszlamisták foglaltak helyet. Más nézetek képviselőinek nemigen volt beleszólásuk az alkotmányozás folyamatába.  Sokan azt is kritizálják, hogy az új alaptörvény nem garantálja kellőképpen a szabadságjogokat, nem védi a nőkét és a kopt keresztényeket.

Morszi elnök és támogatói viszont úgy vélik, hogy az alkotmány megszavazása biztosítja a „demokráciát” az országban és elősegíti a stabilitás megteremtését, fenntartását.

Egyiptomban november 22-e óta folyamatos tüntetések vannak, miután Morszi elnök gyakorlatilag tejhatalommal ruházta fel magát. Az elnök a tüntetők nyomására visszavonta a rendeleteket, de felpörgette az alkotmányozó bizottság munkáját. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez