Ultimátumot kapott az elnök a lázadóktól a Közép-afrikai Köztársaságban

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – A lázadók ultimátumot adtak Francois Bozize elnöknek, hogy teljesítse az öt évvel ezelőtt megkötött békemegállapodás feltételeit. A lázadók jelezték, ha az elnök nem így cselekszik, akkor megbuktatják. 

 

A lázadók nemrég vonultak be Briába, (bányászváros, 600 km-re a fővárostól). A helyi kormányzó arról számolt be, hogy a támadóknak sikerült elfoglalniuk a városban található katonai bázist. A helyiek pedig menekülnek.  A lázadók jelenleg több települést tartanak ellenőrzésük alatt az ország északi és keleti régiójában. Egy hete foglalták el Ndele, Sam Ouandja, Bamingui és Ouadda településeket.

Az ország északi régiójában működő lázadó szervezetek, a CPJP, az UFDR és a CPSK a közelmúltban szövetségre léptek. Ezek a szervezetek egyébként 2007-ben aláírták a békeszerződést a központi vezetéssel, de szerintük a kormány nem teljesítette a megállapodásban rögzített ígéreteket.  A lázadók nemrég közleményben ismertették követeléseiket. A kormánytól azt várják, hogy fizesse ki a lázadó katonáknak a megígért pénzt, a politikai foglyokat pedig engedje szabadon.  A lázadók jelezték, ha a kormány nem hajlandó teljesíteni a követeléseiket, akkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy Bozize elnök rezsimjét elkergessék. Bozize elnök 2003-ban puccsal került hatalomra. 2011 januárjában újraválasztották, de az ellenzéki pártok szerint csalással.

A Közép-afrikai Köztársaság francia gyarmat volt. Az ország a világ egyik legnagyobb fa exportőre és emellett komoly arany, urán és gyémánt lelőhelyekkel is rendelkezik. A külföldi befektetők viszont inkább elkerülik a közép-afrikai államot, amely a világ egyik legszegényebb és legelmaradottabb országa.  

2006-ban a franciák egyszer már kisegítették a központi vezetést. Körülbelül 3000 UFDR lázadó közelítette meg a fővárost, de a francia katonák megakadályozták őket abban, hogy bevegyék a települést..  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez