Szoros befutó a ghánai elnökválasztáson, az ellenzék tüntet

Ghána, Accra – A Választási Bizottság nyilvánosságra hozta az elnökválasztás végeredményét. A győztes John Mahama, aki nemrég került az elnöki székbe, miután elődje, John Atta Mills váratlanul meghalt. Az ellenzék szerint csalások történtek.

Mahama a szavazatok 50.7%-át szerezte meg. Riválisa, Nana Akufo-Addo 47.74%-ot kapott. A részvétel 80% volt. Az ellenzéki NPP nem fogadja el az eredményeket, szerintük ugyanis a kormányzó NDC párt „összedolgozott” a Választási Bizottsággal, hogy Mahama kerüljön ki győztesen a vetélkedésből. A voksolást felügyelő ECOWAS szerint a szavazás szabad és tiszta volt. A helyi megfigyelőkből álló CODEO képviselői is hasonlóan értékeltek. A külföldi megfigyelőkből álló missziót a volt nigériai elnök Olusegun Obasanjo vezette, aki elismerte, hogy a voksolás idején voltak fennakadások, de azok nem befolyásolták a végeredményt.  Az eredményhirdetés után a fővárosban ellenzékiek tüntettek a Választási Bizottság épülete előtt. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük. A Választási Bizottság székházát katonák és tankok védik. Az rendőrség pedig kordonokat állított fel.

Az ellenzéki NPP párt nem fogadja el a végeredményt. A szervezet egyik vezetője azt mondta, bizonyítékaik is vannak a csalásokra. A párt internetes oldalán arról számoltak be, hogy az északi Savelugu szavazókörzetben 31,165 hamis szavazatot adtak le Mahama elnök javára.  A fővárosban található Dome Kwabenya körzetben 15 000 gyanús voksot találtak.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez