Dél-koreai tengerészeket engedtek szabadon a szomáliai kalózok-nem ingyen

Szomália, Mogadishu – A szomáliai kalózok négy dél-koreai tengerészt engedtek szabadon, akiket 19 hónapja tartottak fogva – jelentette a koreai külügyminisztérium. 

Az MT Gemini tankerhajót még 2011. április 30-án foglalták el a kalózok. A hajót a Glory Ship Management üzemeltette, amely  szingapúri bejegyzésű cég. A hajón összesen 25-en szolgáltak, köztük négy koreai. A tankerhajó Malajziából tartott Kenyába. A kalózok az MT Geminit hét hónapja adták vissza, de a koreai tengerészeket nem engedték el. Állítólag korábban megállapodtak a váltságdíjat fizető céggel, hogy az egész legénységet elengedik, de az utolsó pillanatban meggondolták magukat.

A dél-koreai külügyminisztérium végül megállapodott a rablókkal, akik a négy tengerészt december 1-én szabadon engedték. Az egyik térségben állomásozó dél-koreai csatahajón vannak. Miután átestek az orvosi vizsgálaton, hazaviszik őket repülőgéppel.  A dél-koreai Yonhap hírügynökség információi szerint a tengerészek jó állapotban voltak, vannak, de arról nem érkeztek hírek, hogy a szöuli kormány mennyit fizetett a kalózoknak.

Dél-Korea jelenleg egy rombolót állomásoztat az Ádeni-öbölben, hogy felvegye a harcot a kalózokkal és megvédje a kereskedelmi hajókat. A rombolón körülbelül 300-an szolgálnak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez