„Üzent” a hetedik francia túsz Maliban

Mali, Timbuktu –  Rodriguez Leal Gilberto a nevem. Diema-ban fogtak el Nioro és Bamako között. Jól bánnak velem. Arra kérem a francia kormányt, hogy tegyen meg mindent a kiszabadításom érdekében. Nem én vagyok a felelős azért, hogy túszul estem, hanem a francia kormány külföldi akciói okozták ezt!- mondta a 61 éves Portugáliában született férfi, aki már francia állampolgár.

 November 20-án kapta őt el a Mujao terrorista szervezet, amely részt vesz Mali északi részének a megszállásában. Ő már a hetedik francia túsz Maliban, a hat korábbi között van egy vajdasági magyar is, aki már szintén francia állampolgár. Őt egy társával együtt egy éve tartják fogságban Mali északi részén. Az iszlamista vezetők korábban azzal fenyegetőztek, hogy ha megindul a nagy offenzíva ellenük Mali északi részén, akkor a túszok lesznek az első áldozatok…
 A francia külügyminisztériumban megnézték a hetedik túsz üzenetét és megállapították, hogy valóban ő beszél a felvételen. A francia rendőrség vizsgálatot indított emberrablás ügyében. Hogy ebből mi haszna lesz a túsznak Maliban, az nem világos. A 61 éves férfi turistaúton volt Mauritániában, egy lakóbusszal akart átvágni a Szaharán, és valószínűleg nem tájékozódott a helyzetről. De az is lehet, hogy olvasott újságot, ugyanis azon a helyen, a főváros közelében még soha nem volt emberrablás Maliban, ahol a terrorista szervezetek elleni katonai fellépés valószínűleg csak jövő ősszel várható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez