Felfüggesztették a hadsereg főparancsnokát,mert fegyvert adott el a lázadóknak Kongóban

Kongó, Kinshasa –  Gabriel Amisi tábornok- rokonai és beosztottjai közvetítésével- Kalasnyikov géppisztolyokat adott el lázadó milíciáknak és orvvadászoknak. Az ENSZ egy szakértői jelentése állapította meg ezt, és ennek alapján függesztették fel a főparancsnokot, akit amúgy is sok bírákat ért, hiszen a kormánycsapatok harc nélkül adták fel Goma városát.

 Adott- e el fegyvereket Amisi tábornok a Goma városát elfoglaló M 23-as milíciának is? Ezt nem állítja a jelentés, de kategorikusan nem is zárja ki, mert a fegyverek útját szinte lehetetlen követni Kongóban.

    Az ENSZ egy másik szakértői jelentése korábban azt közölte, hogy Ruanda és Uganda pénzeli és fegyverzi az M 23-as milíciát, amely Goma elfoglalása után azzal fenyegetőzik, hogy megtámadja a fővárost, Kinshasát. Közben a kormányhadsereg azt jelentette, hogy visszafoglalták a lázadóktól Seka városát. Arra azonban senki sem adott magyarázatot, hogy miért vonult ki 7000 kormánykatona egyetlen puskalövés nélkül Goma városából?!
     Hírek szerint a három érintett ország elnöke pénteken Uganda fővárosában találkozik egymással. Kampalában Kongó, Ruanda és Uganda első embere a kelet-kongói helyzetet vitatja meg. A bonyolult törzsi viszonyok miatt akkor sem lenne könnyű egyetértésre jutniuk, ha ez mindenképp szándékukban állna. De korántsem ez a helyzet: Kongó továbbra is agresszióval vádolja Ruandát. Korábban egy ENSZ szakértői jelentés azt írta, hogy Ruanda hadügyminisztere irányítja az M 23 milíciát, amely elfoglalta Goma városát. Kelet-Kongó lakói kétségbeejtő helyzetükben az ENSZ-től várnak megoldást, mert a harcok miatt már több mint félmillióan kényszerültek arra, hogy elhagyják a lakóhelyüket Észak Kivuban, Kongó keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez