Zavargások Nairobi szomáliai negyedében

Kenya, Nairobi – Zavargások törtek ki a kenyai fővárosban, miután hét ember meghalt egy gránáttámadásos merényletben. Főleg fiatalok vonultak az utcára, akik szomáliai menekülteket tették felelőssé a támadásért. A rendbontás Eastleigh negyedben történt, amelyet a helyiek csak „kis Mogadishunak” hívnak.

 

 Azt nem tudni pontosan, hogy a merényletet kik követték el, de mindenki a szélsőséges iszlamista al Shabab szomáliai lázadószervezetre gyanakszik. Az al Shabab viszont nem nyilatkozott és nem is vállalta a felelősséget a támadásért, amelynek a frissített adatok szerint nem hat, hanem hét halálos áldozata volt.  A BBC helyi tudósítja Duncan Munene azt jelentette, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a városrészbe, ennek ellenére. Eastleigh negyedben eluralkodott a káosz. Ezt már Moses Nyakwama rendőrparancsnok mondta. A környéken minden zárva van, sokan otthon maradtak és bezárkóztak. Az Eastleigh Üzleti Bizottság főtitkára Ahemd Gutale azt mondta, hogy a feldühödött fiatalok számos szomáliai tulajdonban lévő üzletet és boltot kifosztottak. 

Közben két kenyai katonát lelőttek Garissánál, amely a szomáliai határ közelében található. A katonák a szomáliai AMISOM kötelékében szolgáltak. A katonák azért mentek Garissába, hogy megjavítsák a teherautójukat – mondta a kenyai hadsereg szóvivője.

A gránáttámadásos merénylet után a kenyai hatóságok akcióba léptek és több mint 100 szomáliai bevándorlót tartóztattak le a fővárosban. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a rendőrök házról-házra fésülték át a negyedet. Egyes beszámolók szerint iskolás gyereket is letartóztattak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez