Felfüggesztette a katonai együttműködést Belgium Ruandával

Belgium, Brüsszel – Belgium a döntést azzal indokolta, hogy az ENSZ szakértői azzal vádolták meg a kigali vezetést:  támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő lázadókat.

 

A hírt a belga külügyminiszter Didier Reynders az internetes Twitter közösségi oldalon jelentette be. A katonai együttműködés felfüggesztése azt jelenti, hogy Belgium mostantól nem fog katonai kiképzést nyújtani a ruandai hadsereg számára. Reynder külügyminiszter egy belga hírügynökségnek azzal indokolta a döntését, hogy Belgium nem hajlandó olyan katonákat kiképezni, akik hozzájárulnak egy térség destabilizációjához. A belga kormány egyébként az után döntött, miután az ENSZ nyilvánosságra hozta a legutóbbi Ruandával foglalkozó jelentését. Az ENSZ szakértői és a kongói vezetés szerint Ruanda katonailag is támogatja az M23 mozgalmat, amelynek vezetője Bosco Ntaganda tábornok, akit az ICC háborús bűnök elkövetésével vádol. A tábornok ellen egyébként nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

A belga külügyminiszter elmondta, hogy az uniós külügyminiszterek november 19-én megvitatják azt is, hogy még milyen szankciókkal sújtsák a kigali vezetést.  Ruanda szeptember óta nem kap Európai Uniós segélyeket, miután Brüsszel a felfüggesztésük mellett döntött.

A katonai együttműködés 2004 óta létezik a két ország között.  A kiképzés mellett a belga hadsereg kutatási és egészségügyi programokat is tartott az apró afrikai országban. Nyolc hétig két belga tiszt dolgozott egy kigali kórházban, átadva tapasztalatait a trópusi betegségek megelőzéséről és kezeléséről.  

A belga kormány egyébként tartózkodott a szavazástól, amikor Ruandát beválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsába.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez