Kamu és gyémánt – 2 milliárd dollár tűnt el a gyémántmezőkről Zimbabwéban

Zimbabwe, Harare –  “A gyémánt bányászata, raktározása és eladása teljes mértékben a nemzetközi szabályoknak megfelelően történik!”- állította Mugabe elnöke egy nemzetközi gyémántkereskedelmi konferencián, Victoria Fallsban. 2008 és 12 között 2 milliárd dollár értékű gyémánt tűnt el a Marange gyémántmezőről- állítja egy kanadai nem kormányzati szervezet, a Partnership Africa- Canada.

A PAC most közzétett jelentése szerint a kétmilliárd dolláron korrupt kormánytisztviselők, kétes gyémántkereskedők és gengszterek osztoztak. Zimbabwe kormánya természetesen cáfolja ezeket az állításokat. 2009-ben Zimbabwét kizárták a nemzetközi gyémántpiacról, mert olyan hírek láttak napvilágot, hogy a korrupt kormánytisztviselők rendszeresen megsértik az emberi jogokat a Marange gyémántmezőn, ahol gyakran gyilkosságok is előfordulnak. Zimbabwe kormánypártjai jelentős részben a gyémántkereskedelemből finanszírozzák magukat, de a vezetők egyéni meggazdagodásának is gyakran ez az alapja. Zimbabwe szorgosan lobbizott azért, hogy visszakerülhessen a nemzetközi gyémántpiacra, és ez tavaly sikerült is neki. Az USA és az Európai Unió is belegyezett abba, hogy feloldják a tilalmat Zimbabwéval szemben.
Véresek-e még a gyémántok vagy sem Zimbabwéban? Pontos információja erről csak azoknak van, akik valamilyen formában érdekeltek a gyémántkereskedelemben. A globális gazdaság ingatag körülményei között a gyémánt az aranyhoz és az ezüsthöz hasonlóan nagyon felértékelődött. A vásárlók jórészét pedig meglehetősen hidegen hagyja, hogy a gyémánt vajh tényleg a nemzetközi szabályok szerint került-e ki a nemzetközi piacra Zimbabwéból?…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez