Fricska az iszlamistáknak? – nő a külügyek élén Szomáliában

Szomália, Mogadishu –   “Ez történelmi jelentőségű az egész ország és főként a nők számára Szomáliában. Kinevezésem megnyitja az utat a fellendülés felé.”- hangsúlyozta első nyilatkozatában Szomália első női külügyminisztere. Fauzia Juszuf Hadzs Adan sokáig élt és tanult Nagy Britanniában.

   Abdi Farah Shirdon miniszterelnök kormányában mindössze tíz miniszter szerepel. Az ideiglenes kormányoknak ennél sokkal több tagjuk volt. Nem véletlenül: minden klán és minden országrész igényt tartott miniszteri tárcára abban az országban, ahol 20 éven keresztül fanatikus milíciák uralkodtak. Megfigyelők szerint a miniszterelnöknek nem lesz könnyű elfogadtatnia kormányát a parlamenttel, mert sok klán hiányolja belőle a saját emberét.
   A legnagyobb gondja azonban az új kormánynak a kétes közbiztonság lesz: a városokból kiszorított al Shabab iszlamista milícia folyamatosan hajt végre merényleteket Mogadishuban és más városokban. Női külügyminiszter kinevezését kihívásnak foghatja fel az iszlamista milícia, amely Mohamed próféta ősi törvényeihez ragaszkodik, és nőknek nem szán különösebb szerepet a családon kívül Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez