A humor hősi halottja Szomáliában: megöltek egy rádiós újságírót, aki kinevettette a fanatikus iszlamista harcosokat

Szomália, Mogadishu   –    Ki nevet a végén? A népszerű rádiós humorista hazafele tartott újabb szatirikus jegyzetén gondolkodva, amikor két ismeretlen fegyveres pisztollyal halálosan megsebesítette. Kórházba vitték, de már nem tudtak segíteni rajta. Rádiós kollégáját, egy másik humoristát augusztusban ölték meg Mogadishuban. Ezzel már 18-ra emelkedett idén a meggyilkolt újságírók száma Szomáliában.

A Riporterek határok nélkül elnevezésű nemzetközi újságíró szervezet szerint Szomália a legveszélyesebb hely a sajtó munkatársai számára Afrikában.

  A hatóságok általában az Al Sabab milíciát gyanúsítják ezekkel a merényletekkel. Ez az iszlamista milícia, amely szoros kapcsolatban áll az Al Kaidaval sokáig megszállva tartotta Szomália nagy részét beleértve a fővárost, Mogadishut is. Az Arikai Egységszervezet csapatai kiverték az iszlamista  alakulatokat a városokból, de a fanatikus szervezet nem szűnt meg: terrorakciókkal próbál meg nyomást gyakorolni a formálódó polgári kormányzatra. Az újságírók fontos célpontot jelentenek a terroristák számára, hiszen a rádión keresztül komoly befolyásuk van az ország népére, amely belefáradt a több mint húszéves polgárháborúba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez