Forró a talaj Szudán olaj régiójában

Szudán, Kartúm – Harcok robbantak ki a szudáni hadsereg és a lázadók között Dél-Kordofánban. A mostani összecsapások egy héttel azután törtek ki, hogy a térségben küzdő lázadók aknavetőkkel lőtték Dél-Kordofán fővárosát, Kaduglit.

A szudáni hadsereg szóvivője Al-Sawarmi Khalid azt mondta, hogy a hadsereg katonái 15 lázadóval végeztek Kadugli közelében. A szóvivő azt is elmondta, hogy a harcokban sok lázadó megsebesült. A szudáni hadsereg verziója szerint az SPLM-N lázadó szervezet Annagarko ls Hgerjawad falunál lendült akcióba, de a szudáni hadseregnek sikerült visszavernie a támadást. Az SPLM-N is megerősítette, hogy a harcok a két település környékén robbantak ki, de a lázadók verziója szerint 20 szudáni katona sebesült meg . A lázadó szervezet emellett közölte, hogy Kék Nílus államban is összecsaptak egységeik a szudáni katonákkal Surkumnál. A szudáni hadsereg cáfolta, hogy Kék Níliusban is harcok folytak volna.

Az SPLM-N a térség legnagyobb és legerősebb lázadó szervezete, amely az év elején szövetséget kötött a darfuri felkelőkkel. Céljuk az, hogy megbuktassák Omar Hassan al BAshir elnököt és rezsimjét Kartúmban. A kartúmi vezetés a szomszédos Dél-Szudánt azzal vádolja, hogy folyamatosan támogatja az SPLM-N-t, hogy destabilizálja a régiót. Dél-Kordofán ugyanis rendkívül fontos a kartúmi vezetés számára, mert a régióban gazdag olajmezők vannak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez