“Afrika Gyöngye” Uganda múltja, jelene és jövője…

Uganda, Kampala – Amikor először hallunk Ugandáról sokunkban a vérontás, polgárháború, szerencsétlenség, járványok, pestis, ebola, éhínség, bizonytalanság képei jelennek meg és nem ok nélkül. Ez az ország az elmúlt 50 évben megtapasztalta a balsorsot is. De most, a függetlenség 50. évfordulóján inkább az örömeire figyel. Lukács Balázs helyszíni jelentése.

 Joggal kérik imáikban az ugandaiak az Úr jóságát és a felemelkedésben való támogatását, mert nekik sikerült kiemelkedni és biztonságos, stabil államot teremteni a térségben. Ehhez kellett Museveni elnök, aki kemény katonai erővel (Nemzeti Ellenálló Erő “NRA”) szerezte meg és biztosította be hatalmát (1986-ban), de átvezette az országot a demokráciába. Az idős elnök népszerűsége a sokak által felhánytorgatott „demokrácia-deficit” ellenére azzal magyarázható, hogy itt egyszerűen jó élni. Mert a rendszer működik. Itt elérték az áramellátás fejlesztésével, hogy nincs komolyabb kimaradás, áramszünet (amit a szomszédos KDK-ról vagy akár Kenyáról nem lehet elmondani), a vízellátás akadálymentes, a rendőrség erőszak nélkül, ténylegesen kézben tartja, kezeli a közbiztonságot. Ezek olyan alapvető szükségletek, amit mi, európai emberek magától értetődőnek, természetesnek gondolunk, de itt Afrikában ezek még nem feltétlenül így vannak. Jól szemlélteti a különbségeket, hogy mondjuk Kongó- Kinshasában sokszor akár hetekre vagy hónapokra nincs áram egy-egy belvárosi kerületben. Gondoljunk bele, hogy áram nélkül hogyan élnénk az életünket otthon, hogyan tárolnánk az élelmiszert például. Vagy a délután 6 órától ránk nehezedő sötétségben hogyan fürdetnénk le gyermekeinket, vagy hogyan töltenénk el gyertyafényben az estéinket.

Ez csak néhány szösszenet azokból a jelentős változásokból és történésekből, amelyek ilyenné formálták ezt a természeti kincsekben bővelkedő, gazdag törzsi kultúrákkal élő országot. 

A jövőbe tekintés jeleként az elnök egy tízpontos fejlődési tervet hozott nyilvánosságra, amely segítheti Ugandát, hogy a következő ötven évben erősebben tudjon fókuszálni a gazdasági fellendülésre és a közepesen fejlett országok sorából az “elitbe” léphessen. Ebben nagy segítségére lesznek az olajból származó hatalmas bevételek, amelyet bölcsen használva elérheti céljait. A befektetések védelme és támogatása továbbra is alapvető fontosságú a kormány részéről. Ennek szemléltetésére Museveni elnök és Aga Khan (indiai vallási vezető és üzletember) hivatalosan 2012. október 9.-én elindították a 250 megawatt áramot termelő Bujagali vízierőmű projektet. Aga Khan-nak már egy évtizede van több jelentős befektetése Ugandában és a környező államokban is, mint például Kenyában, Ruandában és Tanzániában. Többségben tulajdonolja például a Serena Hotel láncot, az Air Ugandát vagy a Diamond Trust Bank-ot.
Van tehát követendő példa az elkövetző 50 esztendőre.

Lukacs fęnykęp 1 3

Lukacs fęnykęp 1 4

Lukacs fęnykęp 1 5

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez