Az Amnesty International sokkoló beszámolója a dél-szudáni fegyveres erőkről

Dél-Szudán, Dzsuba – Rendkívül súlyos atrocitásokat követtek el a biztonsági erők és a hadsereg katonái Dél-Szudán keleti régiójában – jelentette az Amnesty International. A tekintélyes civil szervezet felszólította az ENSZ-t és a dzsubai vezetést, hogy azonnal lépjenek közbe és tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a civilek sérelmére elkövetett bántalmazásokat.

Az Amnesty International tudomása szerint a szudáni hadsereg és a biztonsági erők többször is civileket lőttek le, nőket erőszakoltak meg, másokat pedig megkínoztak. A civil szervezet munkatársai a dél-szudáni hadsereg (SPLA) vezetését telefonon többször is megpróbálták elérni, hogy nyilatkozatot kérjenek, de hiába. A telefont nem vették fel. Korábban viszont az SPLA visszautasította, hazugságnak és rágalomnak nevezte a vádakat. Az atrocitásokat Jonglei államban követték el, ahol lefegyverzési kampányt tartanak, miután véres törzsi összecsapások törtek ki. Az Amesty emellett azt is jelentette, bizonyítékai vannak arról, hogy a katonák civileket és gyerekeket kínoztak meg, miközben a helyi törzseket fegyverezték le. A biztonsági erők pedig fosztogattak. Helyiek beszámolója szerint a biztonsági erők és a hadsereg tagjai több esetben nőket erőszakoltak meg. Az Amnesty jelentése szerint az ország vezetése nem tett semmit annak érdekében, hogy ezeket a súlyos bűncselekményeket megfékezze, a bűnösöket felelősségre vonja. A szervezet az ENSZ-től azt várja, hogy küldjön békefenntartókat a térségbe.  

Jongeli állam az egyik legelmaradottabb területe Dél-Szudánnak, de gazdag kiaknázatlan olajlelőhelyekben. Az elmúlt hetekben a David Yau Yau által vezetett lázadó milícia többször is összecsapott, a kormányerőkkel. David Yau Yau korábban teológiát hallgatott, mozgalma jó ideje hadban áll a központi kormánnyal. A lázadók miatt a nemzetközi segélyszervezetek kivonultak Jongeliból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez