Felszabadult a szomáliai Kismayo az al Shabab uralma alól

Szomália, Kismayo – Az al Shabab szélsőséges iszlamista lázadók elhagyták Kismayót, amely az utolsó komoly bázisuk volt Szomáliában. A kikötővárosban jelenleg a kenyai és a szomáliai kormány katonai állomásoznak.

Helyi lakosok elmondták, hogy a lázadók éjszaka vonultak ki a városból. Sokan megkönnyebbültek, hogy megszabadultak  tőlük. Az al Shabab terrorizálta a  város lakóit, akik  azt remélik, hogy nem kell több harcot átélniük. A lázadók egyébként 24 órával azután vonultak ki Kismayóból, hogy a kenyai csapatok partra szálltak és ellenőrzésük alá vonták a város kikötőjét. Egy másik lakos viszont elmondta, hogy „biztonsági vákuum” alakult ki , miután elmentek a lázadók. A város egyes részeiben fosztogató bandák jelentek meg és sok elhagyatott házat  kiraboltak.

Közben a kenyai hadsereg szóvivője Cyrus Oguna elmondta, hogy az éjszakai harcokban öt al Shabab harcossal végeztek. Két lázadó parancsnok is az elesettek között van. A szóvivő viszont jelezte, hogy a katonák még mindig a lázadók után kutatnak,  mert nem biztosak abban, hogy valamennyien elhagyták a várost.

A kenyai csapatok pénteken szálltak partra Kismayo északi, tengerparti részén. Ezt követően a kikötő felé vették az irányt, ahol tűzharcba keveredtek a lázadókkal. A harcokban a kenyaiak helikoptereket is bevetettek.

Az al Shabab  a Twitteren jelezte, hogy több mint öt év után „bezárták  irodájukat” és kivonultak Kismayóból. A szélsőséges iszlamisták nem voltak népszerűek a városban, ahol az iszlám igazságszolgáltatást is bevezették. Nyilvános kivégzéseket is végrehajtottak, a civileket pedig állandó rettegésben tartották.   Kismayo elvesztésével a lázadóknak nincs más fellegváruk az országban. Az AMISOM békefenntartó misszió jelezte, hogy Kismayo bevétele előtt több al Shabab harcos is megkereste őket, hogy letennék a fegyvert vagy átállnának.

Szakértők szerint az  Shabab mostantól robbantásos merényleteket, öngyilkos és rajtaütéses támadásokat fog végrehajtani Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez