Szudán: olaj helyett aranyat finomítanak

Szudán, Khartoum – Megnyílt Afrika második aranyfinomítója Szudán fővárosában. A köztársasági elnök is jelen volt, hogy jelezze: az olaj helyett a jövőben aranyból kívánják fedezni az államkincstár igényeit. Az arany exportját ezzel egyidőben betiltották, a jövőben ez állami monopólium lesz.

  Amikor Szudán kettévált, a déli részen maradtak az olajlelőhelyek, így az államkincstár bevétel nélkül maradt. Ráadásul januárban Dél-Szudán leállította az olajexportot, így a tranzit díjak sem érkeztek meg. Mi a megoldás? Az arany- vélik a pénzügyminisztériumban. Az új üzem évente 328 kilogramm színaranyat termel majd. Afrika legnagyobb ilyen üzeme Dél-Afrikában van, ott 600 kiló arany az éves eredmény. Mindez a számítások szerint 3 milliárd dolláros exportot eredményezhet Szudán számára. Ez a tavalyinak a duplája lenne.
  Némi gondot jelent, hogy az aranybányászat és kereskedelem meglehetősen nehezen ellenőrizhető Szudánban. Az új üzem vezetői is arról panaszkodnak az Új Kína hírügynökség tudósítójának, hogy nem minden hazai aranyrög érkezik meg hozzájuk. Elmondták viszont, hogy bérmunkát is vállalnak: Egyiptomból, Eritreából, Csádból és a Közép Afrikai Köztársaságból máris érkeznek aranyszállítmányok Khartoumba. Aranyon kívül ezüstöt is finomítanak az új üzemben.
  A szudáni pénzügyminisztériumban sem titkolják, hogy a legnagyobb gond a csempészet: az Öböl menti Emirátusokban sokkal jobb árat fizetnek az aranyért, mint a szudáni állam, és akkor még nem beszéltünk a szemfüles kínai csempészekről, akik szintén a szudáni arany nagy felvásárlói közé tartoznak. Emiatt szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Szudánnak sikerül a kieső olaj jövedelmet az arannyal pótolni, de az államcsődöt talán sikerül ezzel elkerülni Szudánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez