Szemet szemért Nigériában, ahol a Boko Haram meggyilkolt két helyi vezetőt

Nigéria, Borno állam – Hétfőn ölték meg a titkosszolgálat fegyveresei a Boko Haram iszlamista szervezet szóvivőjét. Szerdán válaszul meggyilkolták Borno állam főügyészét és a szomszédos Bauchi állam egykori börtönparancsnokát.

Borno államban van a fanatikus terror szervezet központja. A Boko Haram arra törekszik, hogy Nigéria északi részén iszlám államot hozzon létre, és ott bevezessék a sariat, Mohamed próféta törvényét. A Boko Haram számlájára eddig a hatóságok több mint 1400 gyilkosságot írnak Nigériában, ahol a gazdagabb délen, ahol az olajkutak vannak, a lakosság többsége keresztény és semmiképp sem fogadná el egy iszlám állam létrehozását.
 Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekinti a Boko Haramot, amely szoros kapcsolatban áll az al Kaidával, de Nigériában abban bízik a kormány, hogy a mérsékeltebb elemekkel tárgyalni lehet a Boko Haram vezetői közül. Titokban folytak és talán most is folynak tárgyalások a kormány és az iszlamista milícia között, ám ezek eddig nem vezettek eredményre, így folytatódik  a szemet szemért, fogat fogért háború Afrika legnépesebb országában, Nigériában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez