Afrikai Harvard? – Kínai hitelből építenének világszínvonalú egyetemeket Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – Dél-Szudán fejleszteni szeretné a felsőoktatását, ezért azt tervezi, hogy kínai kölcsönből öt új egyetemet épít az országban.

Az olajtermelő afrikai ország 2,5 milliárd dollárból valósítaná meg a terveket. A világ legfiatalabb államában jelenleg öt egyetem működik, de az épületek elavultak, újakat kell építeni. A beruházás jövőre indulna el és a tervek szerint 2017-ben fejeződne be. A felsőoktatásért felelős miniszter elmondta, hogy a kínai hitelre az olajbevételek adnák a fedezetet.  Dél-Szudán bevételének 98%-a az olaj eladásából származik. A dél-szudáni vezetés jelezte, hogy modern és világszínvonalú egyetemek létrehozásában gondolkodik. Az egyetemek építését egyébként korábban elkezdték volna, de a Szudánnal fennálló viszály és az olajcsapok elzárása miatt a beruházás nem indulhatott el.

Dél-Szudánban jelenleg Dzsubában, Felső Nílus államban, Nyugat Bahr-al-Ghazalban, Jongleiben és Lakes államban van egyetem. Az épületek többségét  annak idején középiskolának szánták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez