Megerőszakolták, felgyújtották – hétköznapi erőszak Kelet-Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa –  A tekintélyes Human Rights Watch jogvédő szervezet azt jelentette, hogy Kongó keleti régiójában háborús bűnöket követtek el a lázadók, akik a kormányerőkkel küzdenek a térségben.

A HRW szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy az M23 lázadó szervezet tagjai megerőszakoltak egy nőt, akit ez követően benzinnel locsoltak le, majd felgyújtották. A civil szervezet közölte, hogy bizonyítékai vannak és körülbelül 190 szemtanú is igazolja a történteket. A szervezet felszólította az ENSZ-t, hogy vezessen be szankciókat a lázadók és a ruandai vezetés ellen. A donor országokat pedig felszólították, hogy fontolják meg a támogatások és segélyek folyósítását Ruandának. A HRW ugyanis azzal vádolja Ruandát, hogy titokban támogatja az M23-at.  A kigali vezetés viszont határozottan visszautasította a vádakat. A folyamatos harcok miatt több mint 200 ezer civil kényszerült elhagyni az otthonát.

A HRW arról is beszámolt, hogy a térségben erőszakosan toboroznak katonákat, akik között legalább 137 fiatal férfi és gyerek van. A lázadók emellett 33 „újoncot” kivégeztek, akik megpróbáltak megszökni. Ezeket az esetek dokumentálta a szervezet.  Az M23 egyik vezetője Bosco Nataganda, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök és gyerekkatonák toborzása miatt akar felelősségre vonni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez