Mérsékelt muzulmán politikus Szomália új elnöke

Szomália, Mogadishu –  Külföldi diplomaták jelenlétében, televíziós kamerák előtt, titkos szavazással választotta a parlament Hassan Sejk Mohamudot Szomália elnökévé. Az új államfő már le is tette az esküt a Koránra. Szomáliában 1991 óta anarchia dúl, az Afrikai Unió csapatai tavaly augusztusban foglalták vissza a fővárost az iszlamista fegyveresektől.

  Két tucat jelölt volt az elnöki posztra, de a második fordulóban már csak ketten maradtak: az eddigi, ideiglenes elnök és Hassan Sejk Mohamud. Az új ember nyert, megfigyelők szerint elsősorban azért, mert az ideiglenes hatalom nem tudta újjászervezni az országot és nem volt képes az életszínvonal emelésére.
  Szomáliában a kormány hatalma még mindig csak a fővárosra és a környékére terjed ki. Az iszlamista fegyveresek elleni harc terhét elsősorban az Afrikai Unió katonái viselik. Szomália hadserege, rendőrsége és egész államgépezete alig létezik. Egy ENSZ jelentés szerint a külföldi segélyek hetven százaléka kézen-közön eltűnt. Ugyanakkor nemrég olaj és földgáz lelőhelyekre bukkantak Szomália tengerpartjának közelében, és ez rendkívüli mértékben megnövelte a külföldi érdeklődést a koldusszegény északkelet-afrikai ország iránt. Az új elnök fő feladata az iszlamista fegyveresek legyőzésén túl az lesz, hogy újjászervezze a gazdaságot a nyersanyag lelőhelyek kihasználásával Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez