A zimbabwei rendőrök értik, de nem szertik a tréfát

Zimbabwe, Harare – Ittasan, rendőrökkel viccelni nem túl jó ötlet. Egy guineai fiatalember nem tudta ezt az aranyszabályt, 120 eurónyi összegre büntették.

Egy rossz vicc a legjobb társaságban is büntetést érdemel. Ha ezt a rossz viccet nyilvános helyen, ittasan rendőröknek süti el az ember, az még nagyobb büntetést érdemel. Ha ez a vicc Zimbabwében, az államfőről, Robert Mugabéről szól, akkor a büntetés 120 euróra is rúghat.

Ez történt egy 34 éves guineai fiatalemberrel is. Cléopas Manangazira egy helyi járaton utazott, amikor a busz egy rendőrkordonnál megállni kényszerült. Az ittas fiatalember, valószínűleg örökre ismeretlen okból kihajolt és a rendőrökhöz kiáltott: „Miért ültök ott rendőrök? Nem tudjátok, hogy az elnök halott? Éppen most fedték be Mugabe sírját. Hallottak engem? Mugabe halott ” Ezen a pár mondaton senkinek nem volt kedve nevetni. A busz sofőrje megpróbálta rendre inteni a fiatalembert, mindhiába. Manangazirát így a rendőrök a kapitányságra kísérték, majd 120 eurós szabálysértési bírságot kapott.

Hasonló esetek szinte mindennap megesnek az országban, ezekről a helyi sajtó rendszeresen be is számol. Az enyhébb „felségsértés” pénzbüntetést ér. A durvábbak közmunkát, vagy rövid börtönbüntetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez