Kereskedj, ne háborúzz! – biztató jelek a kettészakadt Szudánban

Szudán, Kartúm – Munkába ált a dzsubai vezetés Szudánba akkreditált nagykövete, aki arra szólította a két ország vezetését, tegyék félre nézeteltéréseiket, hogy helyreálljanak a létfontosságú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok.  Közben a szudáni külügyminiszter is bejelentette, hogy kijelölték dél-szudáni nagykövetüket.

 A két Szudánnak sikerült megállapodnia abban, hogy hamarosan újraindítják az olajexportot, ami azt jelenti, hogy a dél-szudáni olajmezőkön beindult a termelés. A dzsubai vezetés még januárban állította le akitermelést, mert nem tudott megállapodni az északiakkal az olajvagyon megosztásáról és a szállításról. A becslések szerint Dél-Szudán körülbelül 350 ezer hordónyi olajat termel naponta. 

Mayan Dut Wol dél-szudáni nagykövet elmondta, hogy országa fel akarja lendíteni a kétoldalú kapcsolatokat Szudánnal, ez mindkét fél számára létfontosságú.  Wol nagykövet elárulta, hogy Bashir elnök hamarosan megnyitja az országban rekedt déleik előtt a határt. A két ország fővárosa között pedig hamarosan újra indítják a légi járatokat, amelyeket április óta szünetelnek.

A kartúmi vezetés az olaj export beindítása előtt azt szeretné elérni, hogy a két ország határán hozzanak létre egy demilitarizált övezetet. A szudániak emellett garanciát is várnak Dél-Szudántól arra, hogy függessze fel a határ menti területeken működő lázadószervezeteknek nyújtott támogatást.  A kartúmi vezetés folyamatosan azzal vádolta Dzsubát, hogy az támogatja az SPLM-N lázadó szervezetet Kék Nílusban és Dél-Korodfánban.

A dél-szudáni nagykövet még augusztusban érkezett meg Kartúmba. Azóta megbízólevelét is átadta Omar Hassan al Bashir szudáni elnöknek. A dél-szudáni nagykövetség Kartúm előkelő Riyadh negyedében található.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez