Éber őrök, darabokra szaggatott terroristák Mogadishuban

Szomália, Mogadishu – Öngyilkos merénylőket „hatástalanítottak” Mogadishuban, a támadók egy nagygyűlésen akarták felrobbantani magukat, ahol 825 szomáliai „bölcs” vitatkozott az ország új alaptörvényéről.

Két hatalmas robbanás rázta meg a találkozó helyszínét, de a szerencsének köszönhetően egyik képviselőnek sem esett bántódása. Egy szomáliai katona viszont megsérült, amikor a két merénylő felrobbant – jelentette egy rendőrtiszt, aki ott volt a helyszínen. A szomáliai átmeneti kormány belügyminisztere azt mondta, hogy a két merénylő hamis iratokat mutatott fel és nem engedte, hogy a biztonságiak átkutassák őket, ezért azonnal gyanússá váltak. A további történések nem egyértelműek, a miniszter csak annyit közölt, hogy a biztonságiak „hatástalanították” a támadókat.

A több mint 20 éve polgárháborúba és anarchiába süllyedt Szomáliában július 25-én vette kezdetét a kilenc napra tervezett Nemzeti Alkotmányozó Nemzetgyűlés, amelyen 825-en vesznek részt. Az új alaptörvényt egyébként évek óta készítik, a munka számos vita kavart. Az alkotmányozó gyűlésnek egyébként sietnie kell, mert az ENSZ mandátummal rendelkező átmeneti kormány hivatali ideje augusztus 20-án lejár. Ezt követően elnök és parlamenti választásokat is kikell írni.

Mogadishuban egyébként sokat javult a helyzet, amióta az al Shabab lázadókat sikerült kiűzni a városból. A fővárost jelenleg az Afrikai Unió békefenntartói védik.

Szomáliában jelenleg egy ún. Átmeneti Szövetségi Okmány helyettesíti az alkotmányt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez