Nagy étvágyú nagyfogyasztók-mozambiki energetikai fejlesztések

Mozambik, Maputo – Újabb gázerőművek építését tervezik Mozambikban. A három erőmű összesen 400 megawatt energiát termel majd. Ezzel a szomszéd országokba, Malawiba és Dél-Afrikába is exportálnak majd.

A három erőműből kettőt Ressano Garciánál építik. Ez a település a dél-afrikai határ közelében van, és pár napja avattak ott egy 107 megawatt teljesítményű gázerőművet, amelyet csaknem hárommillió dolláros beruházással az Agrekko brit cég épített.

A harmadik új erőművet Chokwe mellet húzzák majd fel. Az áramtermelés 2014-ben kezdődik majd, az építési pályázatokat hamarosan kiírják.

Az erőművek összesen 400 megawatt villamosenergiát állítanak majd elő. A gázt nem közvetlenül az elmúlt két évben felfedezett óriási tartalékokkal bíró gázmezőkről, hanem tárolókból viszik az erőművekhez.

A megtermelt villamosenergiából a szomszédos államokba, így Dél-Afrikába és Malawiba értékesítenek, ugyanakkor a beruházás részeként magasfeszültségű vezetékhálózatot is kiépítenek az ország középső régiója és a déli területek között, hogy a lakossági ellátás is javuljon. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a most tervezett erőművek inkább az ipari fogyasztók, így például a nemrég nyitott szénbányákat szolgálják majd ki.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez