ENSZ helikopterekről lőtték a lázadókat Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Bevetették az ENSZ békefenntartó (MONUSCO) misszió helikoptereit, amelyek az M23 lázadó szervezet harcálláspontjait vették tűz alá. A kormányerők és a lázadók között nemrég ismét kiújultak a harcok, több ezer civil kényszerült arra, hogy elmeneküljön az otthonából.

Ez volt a második olyan eset, hogy az MONUSCO helikoptereket vetett be a lázadók ellen ebben a hónapban. A mostani akcióra azután került sor, hogy az M23 harcosai összecsaptak a kongói hadsereg katonáival. A harcok Gomától északra voltak, amely a Észak-Kivu központja.  A kongói hadsereg szóvivője elmondta, hogy a harcok akkor újultak ki a térségben, amikor az M23 megtámadta a hadsereg állásaitt Rugariban és Kimumbában, amelyek Gomától körülbelül 30 km-re találhatóak. A harcok miatt a becslések szerint 2000 civil menekült el a térségből.

Az ENSZ július 12-én küldött helikoptereket a térségbe, miután a lázadók elfoglaltak több települést az ugandai határ közelében.

Az M23 szervezetet elsősorban a tutszi törzsből származó harcosok alkotják, vezetője Bosco Ntaganda tábornok, akit a helyiek csak „Terminátor”-ként emlegetnek. A volt hadúr a kongói polgárháború idején gyerekeket toborzott és számos más háborús bűnt követett el az embereivel. Nataganda a polgárháború után békét kötött a kongó kormánnyal és harcosaival együtt belépett a kongói reguláris hadseregbe. Ntaganda Észak-Kivu tartományban állomásozott, ahol komoly befolyással rendelkezett. Az ICC korábban többször is felszólította a kinshasai vezetést, hogy tartóztassa le és adja ki Ntaganada tábornokot, hogy felelősségre vonják a polgárháborúban elkövetett bűnök miatt. Kabila elnök sokáig hezitált, de áprilisban beadta a derekát és elrendelte a „Terminátor” letartóztatását. A volt hadurat viszont nem sikerült elfogni, több száz hozzá hű katonájával együtt dezertált a kongói hadseregből és létrehozta az M23 mozgalmat.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez