Szomália: a segélypénzek 70%-a magánzsebekben tűnik el

Szomália, New York – Ezt állapította meg az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentése.”Ez abszolút mértékben hamis kép a kormányzatról!”- jelentette ki a miniszterelnök szóvivője. Az ENSZ bizottsága a 2009-ces és 10-es év segélypénzeit vizsgálva jutott arra az eredményre, hogy minden tíz dollárból hét kézen közön eltűnik Szomáliában.

 

 Mi jut ebből nekem? Ez az első kérdés, melyet a kormányhivatalokban feltesznek, ha egy új programról van szó, melyet az ENSZ vagy valamelyik más nemzetközi szervezet finanszíroz. A Világbank májusban tett közzé jelentést Szomáliáról. Ebben az szerepel, hogy a külföldi pénzek 68 %-áról a szomáliai kormányzat nem tud elszámolni!

 

Szomáliában az utolsó stabil kormányzat 1991-ben bukott meg. Azóta polgárháború dúl, melynek főszereplői a fanatikus iszlamista milíciák. Ezeket sikerült kiűzni a fővárosból etióp és kenyai csapatok segítségével. Augusztus 20-ára elnökválasztást tűztek ki, akkor véget ér az ideiglenes kormány mandátuma. Az új kormányzatnak garantálnia kell, hogy a korrupciót valamennyire féken tartja, ellenkező esetben Szomália nem kap új pénzeket – ezt mind az ENSZ, mind pedig a Világbank jelentése megállapítja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez