Kalózok portyája a szárazföldön Szomáliában

Szomália, Mogadishu – Elraboltak két kenyai segélymunkást és egy szomáliai orvost Galkayo közelében, Szomália észak régiójában.

A helyi rendőrség szerint az emberrablást kalózok hajtották végre, még nyomoznak az ügyben. A két kenyai segélymunkást és az orvost Baadweyn falu közeléből hurcolták el, amely Galkayotól körülbelül 50 km-re található. Az emberrablók megsebesítettek egy sofőrt és két rendőrt. A helyiek azt mondták, hogy az elhurcoltak a svéd IAS segélyszervezetnek dolgoztak. Az IAS azóta közleményben erősítette meg, hogy munkatársait elrabolták, és ismeretlen helyre szállították.

Egy hete négy külföldit szabadítottak ki a szomáliai és kenyai katonák az emberrablók fogságából Dél-Szomáliában. A külföldiek egy norvég segélyszervezetnek dolgoztak és a Kenyában található Dadaab menekülttáborban próbáltak segíteni az embereken, amikor elhurcolták őket.

2011. októberében fegyveresek két spanyolt raboltak el, akik az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezetnek dolgoztak, szintén a Dadaab menekülttáborban. A spanyolokat azóta sem engedték szabadon.. Ugyanebben az időszakban egy amerikai férfit is elraboltak Galkayóban, de őt amerikai kommandósok három hónap után kiszabadították.

Júniusban két dél-afrikaitszabadítottak ki a szomáliai kormányerők, akiket a szomáliai kalózok raboltak el 2010-ben. A dél-afrikaiak az Indiai Óceánon hajóztak, amikor a kalózok lecsaptak rájuk. A kalózok később átadták őket az al Shabab iszlamista lázadóknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez