Most akkor ki győzött Dél-Kordofánban?

Szudán, Kartúm – Harcok robbantak ki a lázadók és a kormányerők között az olajban gazdag Dél-Kordofánban. Mindkét fél magának követeli a győzelmet.

Az SPLM-N lázadó szervezett azt jelentette, hogy harcosaiknak sikerült „felszabadítaniuk” El Faragilt, amely Dél-Kordofán egyik legnagyobb települése. A lázadók közleményben tudatták, hogy komoly harcokat vívtak a kormányerőkkel és sok katonát megöltek az összecsapásokban. Emellett lőszereket, fegyvereket és katonai járműveket is sikerült zsákmányolniuk. Al-Sawarmi Khalid a szudáni hadsereg szóvivője viszont cáfolta a lázadók állítását, szerinte a SPLM-N elveszítette a csatát. A szóvivő közölte: a harcok két napja robbantak ki, a kormányerők megfutamították a lázadókat, akik a közeli hegyvidékes területekre vonultak vissza. Független források nem erősítették meg a híreket.

Az SPLM-N a legnagyobb lázadó szervezett a térségben. A becslések szerint több ezer tagja van. Az SPLM-N nemrég szövetséget kötött a darfuri lázadókkal és az a céljuk, hogy megdöntsék Omar Hassan al Bashir rezsimjét Kartúmban. A két lázadó szervezet korábban arra panaszkodott, hogy a kartúmi arab elit kirekeszti őket és a területeik a legelmaradottabb vidékek Szudánban. A szudáni vezetés szerint a dél-szudániak titokban támogatják és pénzelik a lázadókat, hogy destabilizálják az országot. Közben humanitárius szervezetek jelezték, hogy a lázadóktól hemzsegő térségékben katasztrofális a helyzet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez