Rendszerpróba Szudánban-meddig bírja a társadalom a megszorításokat?

Szudán, Kartúm – Folytatódnak a tüntetések Szudánban, ahol Omar Hassan al-Bashir elnök bejelentette, takarékossági intézkedéseket fognak bevezetni. Az ország gazdasága romokban hever, az élelmiszerárak pedig az egekbe szöktek és a szudáni font értéke is folyamatosan csökken.

 

Szemtanúk Kartúmban elmondták, hogy a tüntetők rendszerváltozást követeltek és eltorlaszoltak egy főutat, ahol a rendőrökkel is összecsaptak. Főleg egyetemi hallgatók vonultak fel, akik rendszerellenes szlogeneket skandáltak. A rendőrség még nem nyilatkozott az ügyben, de korábban közölte, hogy több tucat hallgatót letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy zavargásokat akartak kirobbantani.

Szudánban napok óta tartanak a tüntetések, de a rendőrök minden esetben erőszakosan szétverték a megmozdulásokat. A szudáni elnök nemrég bejelentette, hogy eltörlik a lakossági üzemanyagár támogatásokat és a közalkalmazottak fizetését is csökkenteni fogják. Ráadásként az infláció elérte a 30%-ot és az alapvető élelmiszer termékek ára is drasztikusan emelkedett. A pénzügyminiszter számításai szerint 2,4 milliárd dollár hiányzik a költségvetésből, ez indokolja a megszorításokat.

A szudáni gazdaság azóta szenved, miután Dél-Szudán kikiáltotta függetlenségét. A déliek megörökölték az olajlelőhelyek jelentős részét. A dél-szudáni olajtermelés körülbelül 350 ezer hordó naponta, de a munka jelenleg szünetel, mert a két országnak még mindig nem sikerült megállapodnia az olajbevételek elosztásáról. Arról sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez