Hazavitték Izraelből a dél-szudániak első csoportját

Izrael, Jeruzsálem – Izrael 127 dél-szudánit állampolgárt ültetett repülőre és szállított vissza hazájába. Az afrikaiak illegális bevándorlók voltak. Az izraeli vezetés jelezte, hogy az országban illegálisan tartózkodó elefántcsontpartiakra is hasonló sor vár. A hivatalos adatok szerint Izraelben körülbelül 60 ezer afrikai tartózkodik engedély nélkül.

 

Az első charter járat hétfőn szállt fel a Ben Gurion repülőtérről. A repülőgéppel 127 dél-szudánit, köztük nőket és gyerekeket szállítottak haza. A repülőgép pár órával később szerencsésen landolt Dél-Szudán fővárosában, Dzsubában. Az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője Sabine Hadad elmondta, hogy az utasok önként jelentkeztek és saját akaratukból tértek haza.

Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok elkezdték összegyűjteni az országban illegálisan tartózkodó afrikai bevándorlókat. Sabine Hadad elmondta, hogy a június 10-én indított akcióban körülbelül 300 személyt vettek őrizetbe, több mint 500-an önként adták fel magukat az izraeli hatóságoknak. A többség dél-szudáni volt – mondta a szóvivő. Azoknak az afrikaiaknak, akik önként jelentkeztek, az izraeli kormány ingyen adott repülőjegyet, a felnőtteknek 1000, míg a gyerekeknek 500 eurót adtak. A következő repülőgépet várhatóan a jövő héten indítják el.

Közben az izraeli vezetés jelezte, hogy az illegálisan az országban tartózkodó elefántcsontpartiakat is hazaszállítják. A kérdésről Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök is tárgyalt egy nappal korábbi, hivatalos izraeli látogatásán.

Az izraeli belügyminisztérium becslése szerint 60 ezer afrikai tartózkodik illegálisan az országban. Ebből körülbelül 2000-en elefántcsontpartiak, míg 1500-an dél-szudániak. A legtöbb afrikai bevándorló egyébként Szudánból és Eritreából érkezett. Főleg azért, hogy munkát találjanak

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez