Per a Mohamed karikatúrák Facebookos közlése miatt Tunéziában

Tunézia, Tunisz –  A 28 éves Zsaber Mezsrit hét és fél év börtönre ítélte elsőfokon a bíróság, mert a Facebook on karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.” Öcsém munkanélküli volt és magányos. Ezért követte el ezt az őrültséget” – mentegeti nővére.

 

Maga az elítélt azt állítja, hogy nem tett mást, mint hogy barátja rajzait és írásait feltette a saját oldalára a Facebook-on.

 

A barátot, Gazi Bezsit is hét és fél évre ítélte a bíróság. De ő még idejében megneszelte a dolgot és külföldre menekült. Jelenleg Európában él. Mindkét fiatal férfi ateista, miközben Tunéziában Mohamed próféta tanai az alkotmány alapját képezik. Ami nem jelenti a saria alkalmazását, de bizonyos kétértelműséget teremt.
A fanatikus szalafisták egyre másra indítják a hasonló pereket újságok, televízió és rádióállomasok ellen. A múlt héten szétverték a Művészetek Tavasza című kiállítást Tuniszban. Erre már a hatóságok is erélyesen felléptek.
A laikus értelmiség most feszülten figyeli ezt a pert, amely megmutathatja, hogy melyek jelenleg a szólás szabadságának határai Tunéziában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez