Válasz a megszorításokra- kormányellenes tüntetés Szudánban

Szudán, Kartúm – Az állam rossz anyagi helyzetére hivatkozva Omar Hassan al-Bashir szudáni elnök takarékossági intézkedéseket jelentett be a parlamentben. Nem sokkal a bejelentés után fiatalok vonultak az utcára tüntetni, a rohamrendőrökkel is összecsaptak.

 

A szudáni elnök a parlamentben azt mondta, hogy „lépésről-lépésre” vezetik be az intézkedéseket. A megszorítások között szerepel az adók emelése és az üzemanyagár támogatások végleges eltörlése. A szudáni elnök azt is elmondta, hogy a kormányzati és a különböző állami hivatalok dolgozóinak csökkentik a fizetését. Emellett legalább 300 személy elbocsátanak. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a költségvetési hiányt mindenképpen csökkenenti kell. A megszorítási intézkedésekről részletesen Ali Mahmud al-Rasul pénzügyminiszter fog beszámolni az új büdzsé-tervezet beterjesztésekor.

A szudáni elnök parlamenti beszéde közben hallgatók vonultak a Kartúmi Egyetem épülete elé, ahol kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik könnygáz gránátokat vetettek be ellenük. Szemtanúk azt mondták, hogy Kartúm északi részén is megmozdulások voltak és a felvonuló tömeg rezsimellenes jelszavakat skandált. „Nem engedjük, hogy egy diktátor uralkodjon felettünk” és „Kartúm, lázadj fel! Lázadj fel!” – kiáltozták a tüntetők. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki és többször is összecsapott a tüntetőkkel, akik közül sokakat brutálisan megvertek. A Kartúm testvérvárosának számító Omdurmanban is demonstrációt tartottak, az Ahlia Egyetem előtt. Több száz hallgató vonult ki, rendszerváltást követelve – mondta egy szemtanú az AFP hírügynökségnek. A rendőrség itt is közbelépett.

Szudáni civil szervezetek közben jelezték, hogy a tüntetéseken titkosrendőrök is voltak, akik erőszakosan léptek fel a demonstrálókkal szemben. A rendőrség pedig azt jelentette, hogy a tüntetők egy része zavargásokat akart szítani, fosztogatásokra buzdította a tömeget. Az állami hírügynökség azt jelentette, hogy a hatóságok hét személyt tartóztattak le.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez