Iszonyatos vérfürdő a nigériai keresztények és muszlimok bosszúhadjáratában

Nigéria, Zaria –  Három templom ellen hajtottak végre robbantásos merényletet  Kaduna államban, Nigéria északi régiójában. A robbantásokban legalább 21 ember meghalt és sokan megsebesültek. A terrorista akció után keresztény fiatalok megtorló akciót indítottak, több tucat muszlimot megtámadtak, akik közül sokakat megöltek.

Az ismeretlen elkövetők két templomot támadtak meg Zariában. Az első támadást öngyilkos merénylő hajtotta végre, aki egy kék Honda Civic autóval hajtott neki egy templomnak, majd felrobbantotta magát – mondta egy lelkész a Reuters hírügynökségnek. Az akcióban három ember meghalt és többen megsebesültek.  Nem sokkal ezután ismeretlen támadók bombákat hajítottak be egy másik templomba.  A detonációban négy gyermek meghalt, valamennyien a templom közelében játszottak – mondta Deborah Osagie helyi lakos, aki saját szemével látta a történteket.  A hölgy elmondta, hogy a támadókat a feldühödött járókelők elfogták és a nyílt utcán végeztek velük. A harmadik támadás Kaduna városban történt, a Shalom templom ellen. Ott is többen meghaltak, sokan megsérültek, de pontosa adatok még nincsenek.

A merényletek után keresztény fiatalok lepték el Kadunát és lezárták a fővárosba vezető utakat. A muszlim vallású személyeket kiráncigálták az autóikból. Szemtanúk elmondták, hogy a feltartóztatott és elhurcolt muszlimok többségét megölték a keresztény fiatalok, akik bandákba tömörültek.  Egy helyi lakos elmondta, hogy a fiatalok akciója után sok holttest hevert az úton. Egy másik szemtanú pedig azt mondta, hogy legalább 20 emberrel végeztek a keresztény fiatalok.

Az incidensek után Kaduna kormányzója Patrick Yakowa nyugalomra szólította fel a lakosságot és 24 órás kijárási tilalmat rendelt el.

A robbantásos merényletekért még senki sem vállalta a felelősséget, de mindenki a Boko Haram terrorista szervezetre gyanakszik, amely korábban több ehhez hasonló támadást is végrehajtott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez