Éhes egyetemi hallgatók, bevert fejek Szudánban

Szudán, Kartúm –  Egyetemisták tartottak demonstrációt Kartúmban, a magas élelmiszerárak ellen tiltakoztak. Szudán gazdasága romokban hever, miután Dél-Szudán kikiáltotta függetlenségét.  A társadalom pedig egyre nehezebben tolerálja a rezsim intézkedéseit.
A rohamrendőrök nem kímélték az egyetemistákat, akik közül sokakat csúnyán összevertek– jelentette az AFP helyi tudósítója. A megmozduláson több száz hallgató vett részt, akik a Kartúm Egyetemre járnak, a főváros központi részében. A hallgatók alacsonyabb élelmiszerárakat követeltek, de a tüntetésük nem tartott sokig, mert a rohamrendőrök gyorsan közbeléptek és visszakergették a tiltakozókat az egyetem területére. A megmozdulás helyszínén a tüntetés után is feszült volt a hangulat. Szemtanúk elmondták, hogy a hétvégén több ehhez hasonló demonstráció is volt a környéken, de a rendőrök minden megmozdulást még csírájában elfojtottak.
Szudánban hihetetlen mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, miközben a szudáni font folyamatosan veszít az értékéből. A szudáni hivatalos adatok szerint az infláció elérte a 30,4%-ot májusban. Kereskedők azt mondták, hogy az elmúlt évben a marhahús ára több mint a duplájára emelkedett. Korábban fél kiló marhahús körülbelül 2,7 dollárba került, de most már 6,4 dollár alatt nem lehet húst kapni. A helyiek attól félnek, hogy az élelmiszerárak még emelkedni fognak, mert a kormány nemrég beszüntette az üzemanyagár támogatásokat.
A kartúmi egyetem egyébként több mint két hónapja zárva van, mert a hallgatók korábban többször is megmozdulásokat tartottak a magas oktatási költségek ellen tiltakozva. A rendőrök minden alkalommal elkergették és megverték őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez