Tűzszünet és remény a két Szudán viszályában

Szudán, Kartúm – Két napja csend és nyugalom van a frontvonalakon, a két Szudán között. Katonai mozgásokról és akciókról nem érkeztek hírek. Szudán hivatalosan ugyan nem jelentette be, hogy tűzszünetet hirdetett, de katonái nem léptek akcióba.

 

A dél-szudáni és a szudáni hadsereg szóvivője is megerősítette, hogy a frontokon az elmúlt 48 órában nem voltak összecsapások. A frontvonal 1800 kilométer hosszan húzódik a két ország között. Dél-Szudán bejelentette, hogy elfogadja az Afrikai Unió által kidolgozott hétpontos rendezési tervet, amelynek legfontosabb eleme a tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdése. Szudán is jelezte, hogy készen áll az együttműködésre. Vagyis úgy tűnik, hogy van esély a konfliktus békés rendezésére.

Az ENSZ korábban 48 órát adott a két országnak, hogy függesszék fel a harcokat és vonják vissza csapataikat, két hetet pedig arra kaptak, hogy kezdjenek béketárgyalásokat. A biztató jelek ellenére

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a szudáni vezetés nem vonta vissza az országban rekedt dél-szudániakat távozásra felszólító rendeletet. Kartúm május 5-ig adott időt a délieknek, hogy hagyják el az ország területet, vagy vegyék fel a szudáni állampolgárságot. A két ország szétválása után körülbelül 12 ezer déli maradt Szudánban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez