Elhagyta hazáját Mali megbuktatott elnöke

Mali, Bamako – Katonai és diplomáciai források szerint Szenegálba távozott a megbuktatott mali államfő. Amadou Toumani Touré elnök családtagjaival, gyerekeivel és unokáival és a mellette mindvégig kitartó testőreivel együtt már meg is érkezett Dakarba.

Az AfriPORT korábban beszámolt arról, hogy Szenegál elnöke Párizsban jelentette be: országa bamakói nagykövetségén van a mali államfő, akiről korábban olyan hírek terjedtek el, hogy egy katonai bázison tartózkodik. A puccsisták vezetője, Amadou Sanogo kapitány jóváhagyta a politikus távozását, akiért – nyilván biztonsági megfontolásokból- a szenegáli külügyminiszter személyesen ment el Bamakóba. Az elővigyázatosság nem volt felesleges, a bamakói repülőtérre kivezényelt katonák állítólag nem akarták elengedni az államfőt, és a levegőbe lövöldöztek.

Touré távozását komoly alkudozás előzhette meg, amelynek részletei egyelőre nem ismertek. Az mindenesetre tény, hogy az egyezség részeként a puccsisták szabadon engedték Touré 22 egykori magas rangú politikai szövetségesét, munkatársát, köztük Modibo Sidibé volt kormányfőt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez