Kongó elnöke találkozhatott a „Terminátorral” Gomában

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A lázadóktól hemzsegő Észak-Kivu tartományba utazott Joseph Kabila kongói elnök. A látogatás céljáról, programjáról nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. De azért ki lehet találni.

 A kongói elnök azután utazott a térségbe, hogy a közelmúltban több száz katona elhagyta bázisát és dezertált a seregből. A dezertőrök többsége korábban lázadó volt, a békemegállapodás megkötése után viszont csatlakozott a reguláris hadsereghez. A hírek szerint Gomában tartózkodik Bosco Ntaganda, akit a helyiek „Terminátornak” hívnak. A Nemzetközi Büntető Törvényszék nemrég elfogatóparancsot adott ki Ntaganda ellen, akit azzal vádolnak, hogy a polgárháború idején gyerekeket toborzott. Az ICC felszólította a kongói kormányt, hogy tartóztassa le és adja ki Hágának a volt hadurat.

 Bosco Ntaganda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelméért lázadó szervezet vezetője volt a polgárháború idején. A nemrég dezertált katonák Ntaganda harcosai voltak. Sokan attól félnek, hogy Ntaganda letartóztatása és kiadatása ismét polgárháborúba taszítja az országot. A kongói vezetés szorult helyzetben van, ugyanis Ntaganda az egyetlen személy Kivuban, aki szót ért a lázadókkal. A volt hadúr az ENSZ „feketelistáján” is szerepel, különböző bűncselekmények elkövetése miatt. Nem kizárt, hogy az elnök vele akart találkozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez