Korábbi világbanki munkatársak  Nigéria jelöltjét támogatják az elnöki poszton

Afrika, New York – 39 vezető közgazdász írt levelet a Világbanknak, és  ebben kifejtik, hogy szerintük Nigéria pénzügyminisztere, Okondzso-Iveala asszony a legalkalmasabb az elnöki posztra.

 

 Mind a 39 aláíró korábban a Világbank munkatársa volt, de akkor „a kötelező fegyelem miatt” nem nyilváníthattak véleményt.

 

Most viszont arra hivatkoznak, hogy szakítani kellene a korábbi gyakorlattal, mely szerint a Nemzetközi Valutaalap élére automatikusan európai  jelölt kerül, míg a Világbank élén mindig amerikai áll. Szerintük most az érdemek alapján kell dönteni, és ebből a szempontból a nigériai jelölt „kiválóan megfelel a kritériumoknak”.
Még két jelölt van, egy amerikai és egy kolumbiai szakértő. Április 20- ig kell határoznia arról a Világbanknak, hogy a tradíció szerint az amerikai jelöltet választja-e meg elnöknek, vagy enged a fejlődő világ növekvő nyomásának, és akkor Nigéria jelenlegi pénzügyminisztere lehet az első nem- amerikai elnök, aki Afrika legnépesebb államát képviseli, és aki mögé az afrikai országok egyértelműen felsorakoztak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez