Választás elnapolva? – mélyülő válság Líbiában

Líbia, Tripoli – Elhalaszthatják a júniusra tervezett alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat. Ezt a kormányszóvivő közölte Tripoliban. A törzsi harcok miatt csúszhat a választás.

Egész Líbiát ismét lángba borító törzsi háborúba torkollhat az, ami az ország déli és nyugati részén történik. Délen egyhetes harcok után most törékeny tűzszünet van érvényben. Az összecsapásoknak több mint 150 halottja volt. Az arab törzsek, az afrikai eredetű tubukkal csatáztak. Nyugaton is megszólaltak a fegyverek, már csaknem 20 halottja van a zuarai harcoknak.

Erre a bizonytalan helyzetre hivatkozva jelentette be a kormányszóvivő, hogy elképzelhető a júniusi választások elhalasztása. Líbiában a Kadhafi rezsim bukása után most tartanák az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat. A halasztás azonban újabb bizonytalanságot eredményezhet. A törzsi összecsapások mellett Bengházi is fejfájást okozhat a tripoli kormánynak. Kelet-Líbia legfontosabb városa ugyanis autonómiát követel magának, és föderális alapon képzeli el az ország jövőjét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez