Az elnöki palotát kifosztották, a határokat lezárták a puccs után Maliban

Mali, Bamako – Azt még mindig nem lehet tudni, hogy Amadou Toumani Touré elnök hol van (a letartóztatásáról szóló híreket egyelőre nem erősítették meg) miután a katonák átvették a hatalmat az országban. Az sem világos, hogy most ki az első számú vezető Maliban. A régi vezető, Touré elnök palotáját kifosztották.

 

Amadou Konare hadnagy a TV-ben jelentette be, hogy határozatlan időre lezárták az ország összes határátkelőjét, beleértve a nemzetközi repülőteret is. A Reuters úgy tudja, hogy a légikikötőt nem a hadsereg, hanem a rendőrség zárta le. Egy nemzetközi járatnak vissza kelet fordulnia, mert nem kapott leszállási engedélyt. Pár órával azután, hogy a katonák átvették a hatalmat, elkezdték kifosztani az elnöki palotát. Minden mozdíthatót elvittek.

Az új vezetésről nem sokat tudni, csupán annyit, hogy körülbelül 20 katonatiszt alkotja a bizottságot, amely az ország ügyeit intézi. Az alkotmányt felfüggesztették, feloszlatták a parlamentet és a kormányt. Amadou Toumani Toure egyébként áprilisban köszönt volna le az elnöki posztról, miután bejelentette, nem jelölteti magát az esedékes államfőválasztásra.

 Amadou Toumani Touré 1991-ben került hatalomra, katonai puccs segítségével, de ezt követően lemondott. 2002-ben viszont megválasztották az ország elnökének. Szakértők szerint az elnök vesztét az okozta, hogy nem sikerült határozottan fellépni a tuareg lázadókkal szemben, akik január közepén indítottak függetlenségi harcot az ország északi régiójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez