Földi purgatórium – gyász és megtisztulási hónap Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – A gyász és a megtisztulás hónapját hirdette meg az elefántcsontparti Igazság és Megbékélési Bizottság. A cél: lezárni végre a tavalyi politikai válságot, amelynek háromezer halottja volt, és emellett tisztázni az elmúlt évtized politikai és társadalmi villongásait.

 

Új időszámítást kezdene Elefántcsontparton az Igazság és Megbékélési Bizottság elnöke. Charles Konan Banny ennek érdekében hirdette meg a gyász és a megtisztulás hónapját. Az első találkozót az abidzsáni kultúrpalotában tartották. Több ezren, főleg nők jelentek meg a Bizottság felhívására, a hangulat a francia RFI rádió jelentése szerint fesztiváli volt. Konan Banny beszéde közben többször is úgy viselkedett, mintha prédikátor lenne. Egy pillanatban térdre is esett a nézőközönsége előtt, később erről azt mondta, egyáltalán nem volt előre tervezett a jelenet, a pillanat hatására borult térdre.

Az Igazság és Megbékélési Bizottság elnöke hangsúlyozta, nem azt kéri az elefántcsontpartiaktól, hogy elfelejtsék az elmúlt évtized erőszakos cselekményeit, hanem arra, hogy gyakorolják a megbocsátást. Konan Banny arra is ígéretet tett, hogy a bizottság kiemelten kezeli az áldozatok jogait, el akarja érni, hogy gyilkosaik bocsánatot kérjenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez